torstai 28. heinäkuuta 2011

Epiduraali ei ole aktiivisen synnytyksen maailmanloppu

Ekan raskauden aikana kävin Manipurassa kolmen päivän mittaisen synnytysvalmennuskurssin. Yksi asia jäi kurssilta erityisesti mieleen, ehkä sen takia, että se pitkälti pelasti synnytyskokemukseni...

Kattava teksti epiduraalin hyödyistä ja haitoista on jo olemassa (sivun lopussa tiivistelmä), joten en ala kirjoittaa samoja asioita uudestaan. Yksi tärkeä pointti jää kuitenkin usein mainitsematta: epiduraalin ei tarvitse sitoa synnyttäjää sänkyyn, ja puudutuksesta huolimatta synnytyksessä voi hyödyntää liikettä ja pystyasentoa. Vaikka epiduraalin laittamisen yhteydessä saa kämmenselkään tippakanyylin, sikiön päähän usein kiinnitetään scalp-anturi ja puudutuksen laiton jälkeen pitää hetki makoilla paikoillaan, mikään ei välttämättä estä nousemasta synnytyssängyltä vielä seisomaan, sängylle konttausasentoon tai synnytysjakkaralle ponnistamaan. Yleensä puudutus ei vaikuta jalkojen lihasvoimaan, ja jos seisominen tuntuu huteralta, niin synnytyssängylle voi nostaa säkkituolin tai tyynyjä, joita vasten voi nojailla etukumarassa.

Painovoima on tärkeä apu synnytyksen edistämisessä, sillä se auttaa niin avautumisvaiheessa kuin ponnistaessa vauvaa laskeutumaan oikeaan suuntaan. Huonoimmat mahdolliset asennot ponnistaessa ovat selinmakuu tai takakenossa istuminen sängyllä niin että paino on häntäluun päällä. Silloin joutuu ponnistamaan kuin ylämäkeen, lantio ei pääse avautumaan eikä häntäluu joustamaan niin kuin  kyykkyasennossa synnytysjakkaralla tai konttausasennossa/polviseisonnassa. Jos ponnistusvaihe etenee liian nopeasti, kylkimakuu voi olla pystyasentoa parempi asento.

Valitettavasti kätilöt eivät välttämättä ohjaa epiduraalin jälkeen vaihtamaan asentoa, joten siitä kannattaa mainita synnytystoivelistassa ja erikseen vielä kätilölle jo ennen epiduraalin laittoa. Vaikka makuulta nousu tuntuisi työläältä, niin sitä kannattaa ainakin kokeilla. Toivon, ettei kukaan saa osakseen kätilöä, joka suhtautuu negatiivisesti asennon vaihtamiseen, koska useimmiten makuuasennolle ei ole mitään lääketieteellistä perustetta. Kannattaa valmentaa tukihenkilöä tällaisen tilanteen varalle, koska synnyttäjä ei välttämättä ole siinä tilassa, että pystyy kyseenalaistamaan kätilön ohjeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti