keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Kotisynnytyskassi

Näihin aikoihin monet alkavat pakata sairaalakassia. Minä olen alkanut koota tarvikkeita kotisynnytystä varten. En tosin kassiin, vaan isoon muovilaatikkoon. Tavaraa on luonnollisesti vähän enemmän, mutta ei loppujen lopuksi kovin paljoa.

Kotikätilö tuo mukanaan synnytysjakkaran, syntymätodistuspohjan, Stakesin lomakkeen sekä tarvittavat välineet sikiön sydänäänten kuunteluun, verenpaineen ja lämmön mittaamiseen, välilihan leikkaukseen ja ompeluun, virtsarakon tyhjentämiseen katetrilla, navan katkaisuun ja laittoon, vastasyntyneen imemiseksi, nesteensiirtoon (i.v.), vauvan mittaamiseen ja akupunktiohoitoon sekä mahdollisesti tarvittavat lääkkeet lääkkeet (syntocinon, methergin, xylocain, k-vitamiini).

Tällä hetkellä synnytyslaatikostani löytyy vanhoja pyyhkeitä (jotka voi heittää pois), lakanoita, muovitettua froteeta ja kaksi vanhaa kerniliinaa suojaksi. Jotain vanhaa vaatetta olen koettanut kasata kaapeista, vaikka toivon pystyväni oleskelemaan ammeessa luonnollisestikin ilman vaatteita suurimman osan synnytyksestä ja myös ponnistusvaiheessa. Pumpattava La bassine -synnytysallas tarvikkeineen löytyy, samoin aikaisemmin mainitsemani TENS-laite. Ja kudotun pitkän kantoliinan olen myös heittänyt laatikkoon, jos siitä huvittaisi vaikka roikkua synnytyksen aikana.

Koetan koota tähän muistilistaa kotisynnytystä varten... ettei mitään unohtuisi. Listassa on välttämättömyyksiä ja ekstroja, sillä jokainen päättää lopulta sen, mitä tarvitsee. Oli sitten sairalassa tai kotona.

Tärkeitä kotisynnytystarvikkeita:

X pyyhkeitä, lakanoita ym. tarviketta huonekalujen, sängyn jne. suojaamiseen
X omat vaatteet, jotka voi tarvittaessa heittää synnytyksen jälkeen pois
- jätesäkkejä likapyykille ja roskille
- pussi istukalle (menee roskiin, en ole ajatellut mitään erityistä käyttöä)
X teräksinen kattila sterilointiin
- juotavaa ja syötävää
- vastasyntyneelle vaatetta, vaippoja ja peitto (pitää hakea kellarista)
X lämpöpakkaus tai kuumavesipullo lämmittämään peiton sisään
X vauvan amme
- isoja siteitä jälkivuotoon
- TSH-lähete ja näyteputket napaverinäytteen toimittamista varten

Mahdollisesti muuta tarvittavaa:

X amme
X TENS-laite
X hierontaöljyä
X lämpöpakkaus
X jumppapallo
X tyynyjä, jumppamatto/makuualusta
X kantoliina
- musiikkia
- aromaterapiaöljyjä
X särkylääkkeitä (parasetamol, ibuprofeiini) synnytyksen jälkeen käytettäväksi
X imetysliivit ym. tarviketta imetykseen (esim. liivinsuojia, rintapumppu, imetysvaatetta)
X vanupuikkoja, pesulappuja, desinfiointiainetta, harsoja yms. vauvan hoitoon tarvittavaa

Erona sairaalasynnytykseen valmistautumiseen on omalta kannaltani lähinnä se, että kotiin täytyy hankkia ja laittaa valmiiksi kaikki ensipäivien hoitotarvikkeet, jotka sairaalan lapsivuodeosastolta löytyvät. (Tosin kävelymatkan päässä on vuorokauden ympäri auki oleva Alepa, joten mitään valtavaa hätää ei pääse tulemaan.) Lisäksi tarvitaan roskapusseja sekä pyyhkeitä ym. suojaamaan huonekaluja ja tavaroita likaantumiselta. Kivunlievitykseen pitää panostaa, koska käytettävissä ei ole lääkkeellisiä menetelmiä. Mutta muuten tässä ei mitään ihmeempiä hankintoja ole tarvinnut tehdä.

1 kommentti:

  1. Mahtavalta kuulostaa kotisynnytyskassi! :) Ihania vikoja viikkoja sinne! Mielenkiinnolla jään odottamaan kotisynnytyskertomustasi.:)

    VastaaPoista