sunnuntai 7. elokuuta 2011

Halvempaa synnytysvalmennusta

En ole koskaan ollut ihminen, joka käy työväenopiston kursseilla tai lukee elämäntaito-oppaita. Olen myös hyvin sisäistänyt sellaisen kuntosalimentaliteetin, jossa fyysinen treenaus on olennaisinta ja kaikenlainen rentoutumisharjoittelu on jokseenkin turhaa. Ainakin sellainen, jossa vain ollaan ja (muka) rentoudutaan, eihän siitä edes tule mitään, ajatukset vaan pyörivät kahta kiivaammin.

Olen pienin askelin kääntämässä kelkkaani. Vauva- ja pikkulapsiaika on sekä tuonut jaksamiselle rutkasti haasteita että hankaloittanut vanhojen selvitytymiskeinojen hyödyntämistä (kuten alkoholi, kunnon yöunet, voimakkaat särkylääkkeet, pitkät iltakävelylenkit, oma aika, pako ulkomaille). Elämä on pitkälti arkea, joten arjen pitäisi olla mukavaa.

Joogatunnit ovat kalliita, ja vaikka niistä kuinka nautinkin, niin kyllä ne käyvät kukkarolle. Niin kuin edellisen postauksen äitiysjoogat. Tartuin ohimennen kirjastossa Helsingin työväenopiston syksyn ohjelmaan, ja vaikka sopivaa joogaa ei löytynyt, kurssivalikoima (nimenomaan ne pelottavat elämäntaitokurssit) yllätti positiivisesti. Hinnat ovat erittäin kohtuullisia ja vetäjätkin pikaisen googlailun perusteella vaikuttavat ihan päteviltä. Eivätkö nämä olekaan vain keski-ikäisiltä keski-ikäisille? Mainostekstit välillä kylmäävät, mutta suhtaudun avoimesti. Jollekin näistä aion ilmoittautua! Tässä muutamia poimintoja (joitakin kursseista järjestetään myös Espoon työväenopistossa ja Vantaan aikuisopistossa):

Naurujooga ma 12. ja 19.9.2011 klo 18.30-20, Kaapelitehdas
Hinta: 5,30 €
"Kaipaatko iloa elämääsi? Nauruharjoitteilla voimme tuoda iloa jokapäiväiseen elämään. Naurun avulla opit vapautumaan sisäisistä jännityksistä, parannat keskittymis- ja oppimiskykyäsi, voimistat endorfiinin tuotantoa ja vahvistat keuhkoja sekä sydäntä. Lopetamme naurusession aina ohjattuun rentoutukseen."

Johdatus tietoiseen läsnäoloon to 22.9.-1.12.2011 klo 18.30-20, Helsinginkatu 26, Kallio
Hinta: 26,30 €
"Tietoinen läsnäolo on paitsi tuhansia vuosia vanha elämänfilosofia, myös käytännöllinen stressinhallintamenetelmä. Stressin hallinnassa tietoisen läsnäolon tehokkuus on todistettu useissa tieteellisissä tutkimuksissa, ja sen suosio kasvaa jatkuvasti. Kurssilla perehdytään menetelmään erilaisten harjoitusten avulla ja tarjotaan tietoa menetelmän filosofiasta."

Täyttä elämää meditaatiolla la 24.9.2011 klo 10-16.30, Näyttelijäntie 14, Pohjois-Haaga
Hinta: 10,50 €
"Opi pysähtymään hetkeksi ja hallitsemaan ajatusten virtaa sekä vähentämään stressiä meditaation avulla. Käydään läpi perusmeditaatiotekniikoita ja hyväksyvän tietoisen läsnäolon keinoja, joita voi soveltaa arjessa jaksamiseen."

Rauhoitu itseesi 1.-2.10.2011 klo 10-16, Kaapelitehdas
Hinta: 21 €
"Stressi kehossa! Sinun tulee suoriutua siitä ja tästä, olla tehokas ja saatavilla. Tutustu kehosi tuntemuksiin, tapaasi hengittää ja suhtautua asioihin. Irrottaudu viikonlopuksi kiireestä. Vietä laatuaikaa keskittyen itseesi ryhmässä. Kurssilla käytämme rentoutusterapian, NLP:n ja kinesiologian menetelmiä. Löydät keinot kehosi rauhoittumisjärjestelmän aktivoimiseksi. Päivä koostuu tekemisen ja olemisen vuoropuhelusta."

Rentoutuminen kivun ja kiireen hallintakeinona ma 24.10-28.11.2011 klo 17-18.30, Laivalahdenkatu 2bA, Herttoniemi
Hinta: 15,80 €
"Rentoutumisen avulla voidaan ennalta ehkäistä ja hoitaa stressiä sekä erilaisia sairauksiin liittyviä oireita kuten uupumusta, jännityspäänsärkyä ja erilaisia kiputiloja. Samalla unen laatu kohenee. Kurssilla rauhoitutaan tekemään erilaisia rentoutusharjoituksia ja perehdytään rentoutumiseen itsehallintakeinona. Ihmisellä on myötäsyntyinen rentoutumisen taito. Se saattaa painua taka-alalle kiireisen elämänrytmin myötä. Rentoutumisen taidon voi opetella ja harjoitella uudestaan. Kurssilla tehdään rentoutusharjoituksia, joiden avulla rentoutetaan keho ja mieli. Tavoitteena on, että kurssilaiset saavat rentoutumisesta toimivan kivun, kiireen ja stressin hallintakeinon itselleen."

Energiapäivä su 20.11.2011 klo 10-16.30, Kaapelitehdas
Hinta: 10,50 €
"Rauhallinen kehohuollon kurssi etenee kehoon hautautuneen väsymyksen vapauttamisesta energiatason nostoon. Se antaa työkaluja stressin ja unettomuuden hoitoon sekä lisää keho- ja energiatietoisuutta. Kurssi on kokemuksellinen ja jokainen työskentelee yksikseen kehoaan ja itseään kuunnellen. Erilaisia kehotekniikoita käytetään laajasti mukaan lukien Chi Kungin itsehoidolliset harjoitukset sekä mielen hiljainen läsnäolo. Kehon stressijännityksiä sekä pysähtymisen ja hiljentymisen taitoa selvitetään teoreettisella tasolla harjoitusten lomassa."

Kalliolan kansalaisopistosta löytyy ainakin yksi tietoisen läsnäolon lyhytkurssi lokakuussa:

Tietoinen läsnäolo, Mindfulness la 22.10.2011 klo 11-14, Kalliolanrinne 5 (Kallio)
Hinta: 12 €
"Mindfulness-tekniikka on meditaatiomuoto, jossa kiinnitetään huomiota kaikkeen mikä tulee mieleen ja hyväksytään asiat sellaisina kuin ne ovat, ilman arvottamista. Kurssilla tutustutaan Mindfulnessin filosofiaan sekä erilaisiin tapoihin meditoida. Mindfulnessin avulla voidaan syventää itsetuntemusta, ja sitä voidaan käyttää myös stressin hallintaan ja rentoutumiseen."

Helsingin aikuisopiston kurssit ovat vähän kalliimpia. Ilmaisia esittelyluentoja syksyn hyvinvointikursseista voi mennä kuuntelemaan torstaina 1.9.2011. Nämä kurssit vaikuttivat ainakin hyödyllisiltä, muitakin on:

You can heal your life Louise L. Hayn mukaan
Hinta 68 €, useita kursseja syys- lokakuun aikana. Kurssipaikkana Töölöntullinkatu 8 tai Joogakoulu Shanti, Töölö
"Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi. Opi rakastamaan itseäsi ja tunnistamaan, miten ajatukset ja käsitykset heijastuvat elämääsi ja muovaavat kokemuksiasi. Tutustu, miten mieli ja keho kytkeytyvät toisiinsa ja miten voit muuttamalla ajatuksiasi parantaa paitsi elämäsi myös kehosi. Jokainen ajatus muovaa kokemustasi ja tulevaisuuttasi. Opi, miten vapautua pelosta ja menneen kahleista ja kokea sen sijaan iloa ja tasapainoa. Sinulle avautuu mahdollisuus rakentaa unelmiesi elämää. Louise L. Hay on tunnettu filosofiastaan ja kirjoistaan, joita on julkaistu 35 maassa. Kurssilukemistona on Louise L. Hayn kirja Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi."

Johdatus Mindfulnessin maailmaan to 22.9.2011 17–20.15, Töölöntullinkatu 8
Hinta 16 €
"Mindfulnessia käytetään onnistuneesti stressin hallintaan ja rentoutumiseen. Se auttaa myös hyvän yöunen saannissa. Mindfulnessin juuret ovat zen-buddhalaisessa meditaatioharjoituksessa. Mindfulnessin avulla voimme syventää itsetuntemustamme, lisätä valintamahdollisuuksiamme ja kehittää kykyämme päästä tavoitteisiin. Jotkut meditaation muodot tähtäävät asioiden poissulkemiseen, mutta Mindfulness-tekniikan tavoite on päinvastainen: kiinnitetään huomiota kaikkeen mikä tulee mieleen ja hyväksytään asiat sellaisina kuin ne ovat, ilman arvottamista. Illan aikana tutustumme helppoon Mindfulness- meditaatioon ja kokeilemme eri aistien kautta meditointia. Käymme myös läpi Mindfulnessin filosofiaa."

Voimavaroja arkeen la 19.11.2011 9–16, Töölöntullinkatu 8
Hinta 33 €
"Tule löytöretkelle voimavarojesi lähteelle! Kurssilla opit käytännön harjoitusten avulla, kuinka arjen askareiden keskellä pidät huolta itsestäsi ja terveydestäsi. Lataat nopeasti ja huomaamattomasti lisää voimavaroja. Voit ehkäistä ennalta uupumusta ja masennusta. Kykenet olemaan rauhallinen ja keskittynyt, säästät aikaa ja vältyt virheiltä. Voit parantaa unesi laatua, muistiasi ja helpottaa kipuja. Löydät luovuutesi ja iloa elämään."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti