keskiviikko 31. elokuuta 2011

Lääkkeetön kivunlievitys synnytyksessä

Muitakin varmaan kiinnostaa, miten tehokkaita lääkkeettömät kivunlievitysmenetelmät synnytyksessä ovat ja mihin niiden teho perustuu. Löysin artikkelin, jossa tarkastellaan menetelmistä tehtyjä tutkimuksia ja erityisesti sitä, miten tehokkaiksi erilaiset lääkkeettömät kivunlievitystavat on koettu synnytyskivun lieventämisessä ja positiivisen synnytyskokemuksen kannalta.

Klikkaamalla allaolevaa kuvaa pitäisi avautua suomentamani taulukko, josta näkyy eri kivunlievitystapojen oletetut vaikutustavat.

Alkuper. lähde: Simkin, P. & Bolding, A.: Update on Nonpharmalogic Approaches to Relieve Labor Pain and Prevent Suffering. Journal of Midwifery & Women's Health. Vol. 49 nro 6. 489-504. 2004.
Tutkimusaineiston perusteella tehokkaimpia lääkkeettömiä tapoja lievittää kivun kokemusta synnytyksessä ovat järjestyksessä: läpi synnytyksen jatkuva emotionaalinen tuki, synnytysamme, aquarakkulat sekä liike ja optimaaliset asennot. Akupunktio, hypnoosi, TENS ja hieronta vaikuttavat myös lievittävän kipua, mutta niiden tehokkuuden osoittaminen vaatii lisää tutkimuksia. Aromaterapia, lämpö- ja kylmäpakkaukset, synnytysvalmennus, tietoinen hengitys ja rentoutuminen sekä musiikki ovat tehokkuudeltaan kiistanalaisia, sillä menetelmiä ei ole tutkittu tarpeeksi tai niistä saadut tulokset ovat vaihtelevia.

Vasemmanpuoleisimman sarakkeen alimmassa laatikossa pitäisi muuten mieluummin lukea rytmittää hengitystä ja liikettä - kuvaan eksynyt muotoilu on harvinaisen epäselvä.

Koetan ehtiessäni vielä myöhemmin tarkentaa eri menetelmien käyttötapoja. Kiinnostavaa artikkelissa oli esimerkiksi se, että emotionaalinen tuki oli kaikista tehokkain menetelmä, ja se koettiin tehokkaimmaksi silloin, kun sen tarjoaja oli yksinomaan yhden synnyttäjän tukemiseen keskittynyt henkilö, ei sairaalan hoitovastuussa olevaa henkilökuntaa ja muu kuin synnyttäjän kumppani tai lapsen isä. (Kumppanin tarjoamaa tukea ei aineistossa tutkittu.) Tukihenkilön tehtäviin kuuluu jatkuva läsnäolo, emotionaalinen tuki (kannustus, rohkaisu ja neuvonta), fyysinen huolenpito (erilaisten lääkkettömien kivunlievitysmenetelmien käyttö ja avustaminen), synnyttäjän toiveiden kuuntelu ja tiedonvälitys henkilökunnan ja synnyttäjän välillä. Ehkä ei olekaan kovin yllättävää, että tukihenkilön tai doulan läsnäolo koettiin tehokkaaksi. Koska lääkkeettömillä menetelmillä ei ole tarkoituskaan saada kipua kokonaan pois vaan tehdä siitä siedettävää, psykologiset tekijät korostuvat ja puhtaasti teknisillä seikoilla ei ole niin paljon vaikutusta.

Huomenna on käynti Kätilöopiston synnytyspelkopolilla. Pitäisi varmaan koota listaa mielessä liikkuvista asioista, muuten kuitenkin unohtuu kysyä jotain tärkeää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti