Kotisynnytys

Kotisynnytysten turvallisuudesta esitetään usein epäilyksiä. Monissa tutkimuksissa on todettu, että suunnitellut, kätilön avustamat matalan riskin synnyttäjien kotisynnytykset ovat yhtä turvallisia kuin sairaalasynnytykset. Omalla kohdallani normaali fysiologinen synnytys on hyvin todennäköinen: ,ensimmäinen raskauteni ja synnytykseni sujuivat ilman komplikaatioita, minulla ei ole synnytykseen vaikuttavia perussairauksia, olen normaalipainoinen, enkä kuulu ikäni puolesta riskisynnyttäjiin. Kodistamme on lyhyt matka Helsingin molempiin synnytyssairaaloihin.

Kotisynnytyksen mahdollisuuksiin vaikuttavat esimerkiksi:

- Raskaus on synnytyksen käynnistyessä täysiaikainen (rv 38-42).
- Vauva on kohdussa oikeassa tarjonnassa pää alaspäin, ei perätilassa.
- Raskauden aikana ei ole ilmennyt häiriöitä sikiön kehityksessä, kasvussa tai voinnissa.
- Ei merkkejä raskauden aikaisista sairauksista kuten raskausdiabetes tai raskausmyrkytys.

Kotisynnytyksessä

- Läsnä on kokenut ja ennestään tuttu kätilö.
- Siirrytään synnytyssairaalaan, jos vauvan tai synnyttäjän voinnissa tai synnytyksen kulussa ilmenee jotain poikkeavaa.

Kotisynnytykseen ei tähdätä hinnalla millä hyvänsä, vaan olen valmistautunut siirtymään sairaalaan ennen synnytystä, synnytyksen aikana tai sen jälkeen tarpeen vaatiessa. En suosittele kotisynnytystä, jos oman tai sikiön terveyden suhteen on mitään epäilyksiä. Jos kotona synnyttäminen kätilön kanssa tuntuu ajatuksena turvattomalta, sairaalasynnytys on varmasti parempi vaihtoehto.