sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Kamalat liitoskivut

Tässä raskaudessa on ollut paljon vähemmän raskausoireita kuin ekassa, mutta liitoskivut alkoivat jo muutama viikko sitten. Pahimmillaan kaikki seisominen ja kävely tuntuu siltä kuin ratkeaisi häpyluun kohdalta kahtia. Joillain muillakin varmaan on samanlaisia kipuja, joten laitan tähän kaikkia kokeiltuja vinkkejä:

Jumppaohje liitoskivuista kärsiville

Tukivyö
Koska kivut johtuvat lantion löystymisestä raskauden aikana, lantion tukeminen tiukkaan pakettiin auttaa edes vähäsen. Itselläni on Anita Babybelt -tukivyö. Olen myös miettinyt Dosi Sacro -lantiotukea , mutta se on aika kallis. Tukivyötä kannattaa käyttää vielä synnytyksen jälkeenkin, koska se nopeuttaa palautumista.

Oikeat asennot
Kipu usein pahenee kävellessä, levittäessä jalkoja tai nostaessa yhtä jalkaa kerrallaan esim. pukiessa. Kannattaa välttää seisomista ja kävelyä jalat harallaan varpaat ulospäin. Hyvässä seisoma-asennossa jalkaterien ulkosyrjät ovat suoraan eteenpäin, tuntuu siis jopa siltä, että varpaat osoittavat hieman sisäänpäin. Kävellessä on hyvä käyttää tukevapohjaisia kenkiä, joissa ei ole korkoa.

Parasta on pukea istualtaan ja nousta istuma-asennosta (myös autosta) aina rauhallisesti jalat yhdessä suoraan eteenpäin. Nukkuessa kyljellään paksu tyyny ylemmän polven alla (voi olla hyvä hankkia imetystyyny jo valmiiksi!), muutenkin hyvä tyynyarsenaali sängyssä auttaa.

Vesi
Lämmin kylpy auttaa kipuun, jos sellaiseen on mahdollisuus. Uiminen ja vesijuoksu ovat hyviä liikuntamuotoja, tosin rintauintia ei kannata harrastaa.

Jooga
Joogassa kannattaa välttää asentoja, joissa molemmat jalat ovat haarallaan ja joko pitää jalat yhdessä tai koukistaa toinen polvi. Jos kipu ei ole mielettömän kovaa, gomukhasana (risti-istunta polvet päällekkäin) ja baddha konasana (risti-istunta jalkapohjat vastakkain tarpeeksi tyynyjä polvien alla, jotta asento on rento) vuorotellen voivat auttaa. Kyykkyasento, jota yleensä suositellaan lantion avaamiseksi raskauden aikana, kannattaa tehdä tyynyjä tai pieni koroke (esim. kirjapino) takapuolen alla.

Osteopatia, akupunktio, akupainanta, hieronta
Näistä hoitomuodoista voi olla apua. Linkkilistasta blogin yläpalkista löytyy raskaanaoleville sopivia hoitopaikkoja ainakin Helsingissä.

Synnytyksessä
Jos liitoskivut vaivaavat vielä loppuraskaudesta ja synnytyksen alkaessa, kannattaa myös synnytyksessä välttää jalkojen tarpeetonta levittämistä. Hyviä asentoja synnytyksessä voivat olla esimerkiksi kylkimakuu, konttausasento (esim. nojaten säkkituoliin, tyynyihin synnytyssängyllä tms.) tai ammeessa oleskelu. Jos otat epiduraalin, on hyvä silti välttää jalkojen liiallista levittämistä, vaikka kipu ei siinä tilanteessa tuntuisikaan. Synnytyksen jälkeen kannattaa olla varovainen, käyttää tukivyötä ja noudattaa samoja periaatteita kuin raskausaikana, etenkin ensimmäiset kaksi viikkoa ovat myös häpyliitoksen toipumisen kannalta tärkeitä.


Jos jollakin tulee mieleen vielä jotain, kaikki vinkit otetaan ilolla vastaan...

1 kommentti:

  1. Kiitos kovasti näistä vinkkeistä, sain paljon apua siitä että jalkaterät osottavat eetenpäin eikä vähän ulospäin, kamala kipu hävivsi nopeasti!
    Lääkäri ei tiennyt asiasta mitään, tarjosi vain kipuläkkeet ja sairausloma!

    VastaaPoista