Uusi oivallus sarjassa miksi en tiennyt tätä ennen ensimmäistä synnytystä... Viime viikolla tapasimme mahdollista tulevaa kotikätilöä (siitä lisää, kunhan ehdin!). Sain hyvinkin mahdollisen selityksen sille, miksi eka synnytys eteni niin hitaasti ja kivuliaasti: vauvan hankala tarjonta ja lantion virheasennot. Joskus sitä täytyy ilmeisesti kuulla periaatteessa tututkin asiat jonkun toisen suusta, ennen kuin ne menevät jakeluun.
Olen lueskellut tekstejä, joissa puhutaan vauvan optimaalisesta tarjonnasta ja vauvan asennon vaikutuksesta synnytyksen kulkuun. Yksinkertainen periaate on, että laskeutuakseen mahdollisimman helposti synnytyskanavan läpi vauvan kannattaisi kiinnittyä oikeanlaiseen tarjontaan viimeistään synnytyksen alussa. Jos tarjonta on huono, niin matka on pidempi, jolloin synnytys pitenee ja on kivuliaampi. Ja tärkeintä kaikesta: tarjontaan voi itse vaikuttaa raskauden aikana ja etenkin loppuvaiheessa tehtävillä harjoituksilla! Tämä pointti minulle on valjennut vasta ihan hetki sitten.
Vauvan huono tarjonta tulee todennäköisemmäksi, jos lantion alueella on virheasentoja ja lihasjännitystä. Minulta on esimerkiksi murtunut joskus vuosia sitten häntäluu ja lantioni on hieman vinossa niin että oikea puoli on aavistuksen ylempänä. Virheasentoja on usein mahdoton itse huomata, mutta hyvä fysioterapeutti, osteopaatti tai muu asiantuntija kiinnittää niihin kyllä huomiota. Lantion ja alaselän alueen kivut, särky ja jäykkyys ennen raskautta ja raskauden aikana voivat kertoa siitä, että alueella on epätasapainoa.
Ekassa synnytyksessäni oli pitkä avautumisvaihe, jossa supistukset tuntuivat kipuna myös selässä ja reisissä, ja kipu säteili selän puolelle myös supistusten välissä niin voimakkaasti, että ne tuntuivat jatkuvan tauotta. Tämä viittaisi ns. avosuiseen tarjontaan, josta vauva joutuu kääntymään pidemmän kierroksen päätyäkseen optimaaliseen raivotarjontaan. Vauva syntyi käsittääkseni raivotarjonnassa, mutta nyrkki poskella. Sitä en tiedä, olisiko tämä ollut estettävissä, mutta avautumisvaiheen kannalta erilaisista loppuraskauden harjoituksista olisi voinut olla apua.
Haluaisin kovasti, että synnytyksessä olisi jo valmistautumisvaiheessa mukana ihminen, joka osaisi tunnistaa mahdolliset ongelmat vauvan asennossa ja toimia tiedon mukaisesti. Neuvoloissa ja sairaaloissa tällaista tietoa ja osaamista ei tunnu olevan. Ensin ihmettelin kovasti, miksei ole - olisihan tässä yksinkertainen keino helpottaa monia synnytyksiä ja joissain tapauksissa välttää päätymistä keisarinleikkaukseen kesken synnytyksen. Syitä on varmaan monia. Ehkä menetelmistä ei ole tehty tarpeeksi laajaa tieteellistä tutkimusta, jotta niitä sisällytettäisiin kätilöiden ja äitiysneuvolan terkkareiden koulutukseen. Ennen synnytystä synnytysvalmennusta ei muutenkaan juuri ole tarjolla. Synnytyksen aikana kontakti kätilöön voi jäädä melko pinnalliseksi, sillä yhdellä kätilöllä on monta synnyttäjää hoidettavanaan, eikä aikaa ole keskittyä tutkimaan ja tukemaan yhtä ihmistä. Moni synnyttäjä tulee sairaalaan valmistautuneena pyytämään epiduraalin heti kun mahdollista, jolloin kätilön ei tarvitse tai kannata ehdottaa mitään muuta. Kaikissa raskauksissa ja synnytyksissä ongelmia ei tietenkään ole, vaan vauva kiinnittyy itsekseen hyvään asentoon. Ja ehkä vielä se, että keisarinleikkausta virhetarjonnan tai avautumisen pysähtymisen takia pidetään normaalina ja ainoana vaihtoehtona, eikä mitään muuta kokeilla. (Enkä vähättele tällaisissa tapauksissa kiireellisen tai hätäsektion tarvetta, mutta kenties joissain tapauksissa sektioon päätyminen olisi voitu välttää.)
Niin mitä sitten voi tehdä? Oma kartoituksenikin on vielä hieman kesken, mutta koetan saada jotain kasaan piakkoin. Alkuun pääsee lukemalla tekstin Optimaalinen vauvan asento synnytyksessä. Spinning babies -sivustolla ja blogissa on vielä paljon enemmän tietoa ja tekniikoita. Tämän blogin linkkisivulla on koottuna erilaisia asiantuntijoita Helsingin alueella, joista on varmasti apua.
(Täytyy vielä avautua taas hieman tuosta Bebesinfon tekstistä... En itse tekisi tekstin alussa samanlaista mutkat suoriksi -vastakkainasettelua entisajan ja nykyajan synnyttäjien välille. Kyllä ennenkin oli vaikeita synnytyksiä ja ahtaita lantioita. Ja nykyään ongelmia aiheuttavat peruskoulusta asti jatkuva istumatyö - ja joissain tapauksissa ehkä myös vääränlainen urheilu/kuntosalitreenaus - ja monet muutkin asiat kuin sohvalla löhöily. Puolustan sohvalla löhöilyä!)
Päivän hyvä uutinen on se, että tällainen työpaikan määräaikainen pohjasakkakin on oikeutettu liikuntaseteleihin! Saamani 45 euron yllätyksen aion varmaan käyttää Joogasali Asanan tai Manipuran tunteihin. Asanan sunnuntai-iltojen lempeää joogaa voin muutenkin suositella kovasti. Raskaana ollessakin siellä voi hyvin käydä ainakin toisen kolmanneksen loppuun (luulen että oma mahani alkaa sen jälkeen kaivata äitiysjoogaa), etenkin jos on aiemmin joogannut jonkin verran. Muuten aikaisempaa joogakokemusta ei tarvita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti